dinsdag 3 maart 2015

Autoriteiten vragen geslacht moeder

Laatst las ik in de Metro een krantenbericht met als kop "Autoriteiten vragen geslacht moeder" (zie afbeelding onderaan). Hier keek ik raar van op. Een moeder is toch per definitie een vrouw?! Maar ach, zoals Metro wel vaker doet, had het ook een misleidende kop kunnen zijn, waarbij het dan zou gaan om iemand die zich voordeed als moeder. 

Tot ik het krantenartikel verder las. De kop is geen grap. Het artikel is geen grap. De gezondheidsautoriteiten in New York City vragen echt naar het geslacht van de moeder, aangezien ook twee mannen of twee vrouwen een kind kunnen krijgen. Lief bedoeld misschien, maar ze slaan hier volledig de plank mis. Zoals je aan een homoseksueel stel niet vraagt wie nou de man en wie nou de vrouw is, vraag je ook niet aan een homoseksueel stel wie de moeder en wie de vader is. Want, misschien een beetje schokkend: bij een homoseksueel stel gaat het er juist om dat ze allebei van hetzelfde geslacht zijn. Vandaar de term 'homo'. Hoe zal het dan gaan bij Bewust Alleenstaande Moeders of alleenstaande mannen die een kind willen adopteren, zouden zij ook moeten aangeven of ze de moeder van het kind zijn, ongeacht hun geslacht? 
De oplossing is simpel: óf aan de namen 'moeder' en 'vader' geen geslacht ophangen, wat maatschappelijk gezien onmogelijk is, óf een nieuwe, geslachtsloze benaming bedenken, wat dan ook weer wat dubieus klinkt, óf niet vragen naar het geslacht van de ouder. Simpel, toch?  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten